innoverende technologie

Bewust Groen app

Dagelijkse portie natuur goed voor bewoners én medewerkers

Een app die je met doe-het-zelf testjes, tips en spelvormen laat ervaren welke impact groen en natuur op je hebben. Ontwikkeld door studenten en leerlingen van drie (hoge)scholen , in samenwerking met Pennemes. De Bewust Groen app moet (beginnende) zorgmedewerkers ervan bewust maken dat een ‘dagelijkse portie natuur’ net zo noodzakelijk is als eten en slapen. 


Lees verder



Volgens Dinand Ekkel - Lector Groene & Vitale Stad bij de Aeres Hogeschool én een van de initiatiefnemers van de app – is naar buiten gaan vaak nog een vrijblijvende activiteit. “Terwijl het net zo belangrijk is als slapen en eten”, vult hij aan. “Groen is goed voor het welzijn en de gezondheid van bewoners. Voor zorgmedewerkers geldt dat natuur je helpt ontspannen, beter concentreren en dus beter leren en presteren in je werk en op school.” 

Dinand Ekkel

Als natuur zo goed voor je is, waarom komen bewoners en medewerkers dan te weinig buiten? “Dat heeft met bewustzijn te maken”, geeft Ekkel aan. Als medewerkers weinig weten van de positieve impact, gebeurt het niet. Dan is er voor zoiets ‘vrijblijvends’ altijd te weinig tijd.”  

 

Bewustwording

De uitdaging is dus om medewerkers bewust te maken de positieve effecten van natuur. “Op je cliënten én op jezelf”, vult Ekkel aan. "En ze te laten ervaren dat als je zelf meer ontspant, je ook meer geneigd bent om met mevrouw Jansen de tuin in te gaan. Mevrouw zal op haar beurt beter in haar vel komen te zitten. En dat is weer prettiger voor jou als zorgverlener. De app kan helpen om dat bewustzijn te stimuleren.”  


Kruidentuintje

Studenten van Aeres Hogeschool hebben de app ontworpen. Studenten van Inholland Hogeschool en leerlingen van het St. Michaël College hebben beurtelings onderzoek gedaan naar de opzet van de app en toevoegingen gedaan. Pennemes geeft wensen en eisen aan, en zorgt voor de technische ontwikkeling van de app. Bonnie de Boer en Sanne Jansen van Inholland onderzochten dit jaar - samen met vier medestudenten - wat personeel belemmert of juist kan helpen om het beschikbare groen te gebruiken. 

Foto

Wat opviel was dat (leerling) zorgmedewerkers wel naar buiten willen, maar geen bewoners alleen kunnen achterlaten. Als er dus één bewoner binnen wil blijven, kan de rest al niet meer naar buiten. “Hierdoor gebeurt het dus te weinig”, zegt Sanne. “Maar om groen te ervaren hoef je niet per se een hele wandeling te maken. Je kunt bijvoorbeeld ook een kruidentuintje naar binnen halen dat je samen verzorgt en gebruikt.”




InterviewBewust Groen app - 123

In de Bewust Groen app kun je via doe-het-zelf-testjes, tips en spelvormen ervaren welke impact natuur heeft op jouw leer- en werkvermogen.


Positieve effecten

Ook kwam naar voren dat sommige bewoners bang zijn om naar buiten te gaan. “Die angst kun je weghalen door de positieve effecten te benadrukken,” geeft Bonnie aan. “Alleen bleek dat veel medewerkers niet precies weten wat die effecten zijn. En welk gedrag daarbij hoort. Dat mensen bijvoorbeeld minder stress ervaren, daar waren ze niet mee bezig of van op de hoogte. Onder andere op basis van die conclusie hebben we opdrachten voorgesteld voor de app. Welk effect groen kan hebben, laten we bijvoorbeeld zien via afbeeldingen van bewoners, ieder met een andere houding of gezichtsuitdrukking. Hierop kun je dan klikken voor uitleg.”



Pennemes wil ‘vergroenen’ en koploper zijn op gebied van groene innovaties. Daarom heeft de organisatie haar binnentuin omgetoverd tot beleeftuin en is een riante daktuin aangelegd. Hier kun je leren over de natuur, met kippen en konijnen knuffelen, plukken uit de moestuin, wandelen door de verhalentuin, buurtbewoners ontmoeten en nog veel meer. “De app moet (beginnend) medewerkers ervan bewust maken dat al het groen dat we bij Pennemes hebben, een functie heeft. Dat je het kunt gebruiken in je dagelijkse werk“, aldus Koen Zandink, verantwoordelijk voor e-health en ICT bij Pennemes.




Bewust Groen app: stimulans voor dagelijkse portie natuur

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...