innoverende technologie

Virtual Reality bril
Initiatief VR & Preboarding

Solliciteren met Virtual Reality


Lees verder


Meneer Visser heeft geen zin om te douchen. Maar hij is gisteren ook al niet geweest. Je collega vraagt wat je het beste kunt doen: toch wassen, of een ander moment kiezen? Het is een van de - levensechte - situaties die sollicitanten bij Magentazorg via Virtual Reality (VR) krijgen voorgeschoteld. “Het helpt ons om een goed beeld te krijgen van sollicitanten.”

Om Virtual Reality (VR) te ervaren zet je een speciale bril op, die je zicht op de buitenwereld afsluit. De bril heeft een scherm dat je driedimensionaal (3D) beeld laat zien. Hierdoor lijkt het net of je echt op een andere plek bent. Naast Magentazorg, experimenteren ook Evean, Wilgaerden en WZG Samen met de inzet van le VR-bril.

Virtual Reality bril

Realistisch beeld

Het beeld dat potentiële medewerkers hebben van de zorg komt lang niet altijd overeen met de praktijk. Door middel van VR kun je geïnteresseerden letterlijk een aantal kenmerkende zorgsituaties met bewoners en collega’s laten ervaren. Waarbij ze ook steeds een aantal keuzes krijgen voorgelegd. Zo beleven zij de zorg alsof ze er zelf deel van uitmaken. In een veilige omgeving.

 

Bekijk het filmpje hieronder voor een impressie. 


“Je kunt meer van jezelf laten zien”

Esmeralda besloot naast haar werk bij een sportschool vrijwilligerswerk in de ouderenzorg te gaan doen. Dat beviel zo goed, dat ze zich bij Magentazorg aanmeldde voor het driejarige verpleegkundigentraject. Zij is een van de allereerste kandidaten die tijdens de sollicitatie (bij Vicky, red.) de VR-bril op heeft gehad. “Ik had nog nooit zo’n bril opgehad, en de eerste paar seconden moest ik wel even wennen aan dat het zo realistisch is. Je kunt echt 360 graden om je heen kijken. Heel leuk. Ik merkte dat ik heel geboeid was, en steeds benieuwd was naar wat de volgende opdracht zou zijn.


Esmeralda

Ik vond het een heel fijne, laagdrempelige manier om meer van mezelf te kunnen laten zien. Verder kon ik natuurlijk een beetje ervaren hoe het eraan toegaat bij Magenta. Heb ik nog een tip? Van mij mag het filmpje nog dynamischer. Want dat is tot nu toe mijn ervaring met de zorg. Dat je je aandacht moet kunnen verdelen. Je bent bezig met die ene meneer, maar in de kamer ernaast vraagt ook een bewoner om je aandacht. Dat is wat het werk voor mij juist zo uitdagend maakt.”

Denken en handelen

Praktijkleercoach Vicky Koningstein is enthousiast: “Omdat sollicitanten zich niet kunnen voorbereiden op de VR-bril, krijg je een veel beter beeld van iemand. Zo zit er bijvoorbeeld een opdracht in waarbij een collega je belt en je vraagt of je – op jouw eerste werkdag – even kunt komen helpen. Wat doe je? Wat maakt dat je ervoor kiest om wel, of juist niet te helpen? Geen enkel antwoord is goed of fout. Het zegt alleen wel iets over jouw denken en handelen. Uit een persoonlijk gesprek hierover kun je veel opmaken; bijvoorbeeld of iemand past bij onze visie op zorg.” 

Vicky

Praktijkleercoach Vicky Koningstein.Potje sjoelen

Daarnaast helpt de bril volgens Vicky om te toetsen of iemand wel een realistisch beeld heeft van de zorg. “Want dat is natuurlijk meer dan een potje sjoelen, samen thee drinken en een kaartspelletje doen. Ja, je moet óók die boze meneer uit bed halen. En ja, je moet daarna óók nog een moeilijk gesprek voeren met zijn familie. Kiest een sollicitant nog steeds graag voor de zorg, of is er twijfel? Dan zou je hem/haar kunnen uitnodigen om een dag mee te lopen. Om zo een eerlijk beeld te krijgen van werken in een team, de werkdruk en sfeer in een organisatie.”  

Veel interesse

De eerste ervaringen met de VR-bril bij Magentazorg zijn dus bijzonder positief. Dat geldt ook voor de andere organisaties die al gestart zijn - Evean en WZG Samen. De organisaties nemen de ervaringen uit deze pilots mee om te bepalen wat beter kan en wat nodig is om de bril continu in te zetten bij sollicitatiegesprekken. Net als bij Magentazorg is er veel interesse om de mogelijkheden voor VR en training verder te onderzoeken. Wordt dus vervolgd.

Solliciteren met Virtual Reality

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...