Weer bezig zijn met de ontwikkeling van je vakgebied

Lees verder

Door vergrijzing stijgt het aantal cliënten in de zorg en wordt de zorgvraag steeds complexer. Tegelijk zien we dat veel studenten stoppen met hun opleiding en dat medewerkers de zorg verlaten. Programmamanagers Sabya van Elswijk en Nicole Ziesemer over het doel van LWWL.

 

Sabya: “Bij de start van het programma hebben we elkaar de vraag gesteld; wat is de doelstelling van het programma. Waarom zijn we nu echt hier? Voor meer blije mensen in de zorg. Dat medewerkers plezier uit hun werk halen. En dat mensen buiten de zorg denken: daar moet ik zijn! Het vak is namelijk heel bijzonder, en vraagt elke dag weer om nieuwe creativiteit van professionals."

 

Maar hoe doe je dat?

Nicole

Nicole: “Mensen vinden het plezier in hun werk weer terug.” 


Sabya

Sabya: “Ontwikkeling vindt nu plaats in een rijke en diverse context.” 


“We zien dat medewerkers het plezier in hun werk echt weer terugvinden”, vult Nicole aan. “Omdat ze weer bezig zijn met de ontwikkeling van hun eigen vakgebied. Waarvoor ze heel divers moeten denken en leren, van en met elkaar, en met hun team. Dat vraagt wel om een flinke kanteling; om een andere houding en om ander gedrag. Sabya: “Mooi is dat professionele ontwikkeling nu plaatsvindt in een rijke en diverse context, waarin medewerkers veel zelf hebben ingebracht. En dat geeft dus nieuwe energie!”

 

Hoe zit het eigenlijk met hun eigen leer-werkklimaat? Oftewel, kunnen Nicole en Sabya goed samenwerken? Sabya: “Ik zie mezelf een beetje als ‘de creatieve netwerker’ en Nicole meer als ‘de structuuraanbrenger’. Wij leren dus elke dag van elkaar en zijn inmiddels ontzettend goed op elkaar ingespeeld.” Nicole: “Om maar even de parallel te trekken; voor leren is diversiteit juist noodzakelijk. Tegelijk vinden mensen het moeilijk om die verschillen aan te gaan. Maar door dit juist wél te doen brengen die verschillen je verder. We maken gebruik van elkaars aanvullende krachten, waardoor je meer kunt betekenen voor het geheel.”

Beiden zijn het eens: "Wat ons betreft mag het programma zeker een vervolg krijgen om organisaties te ondersteunen en de tijd te geven om initiatieven te borgen. Dit magazine is een greep uit de mooie initiatieven om praktijkleren anders in te richten, om met een andere blik te kijken naar de rol van zorgprofessionals. En om ruimte te geven aan nieuwe technologie en die te testen. We hebben nu een set aan innovatieve tools, onderzoek gedaan waarvan we kunnen leren, nieuwe samenwerkingen opgestart. We wensen je heel veel inspiratie bij het lezen van dit magazine." 

Voorwoord programmamanagers

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...